Kategorie

Jakie są rodzaje herbaty?

Autor     lut 19, 2019     Wszystkie    0 Komentarzy
Jakie są rodzaje herbaty?
Ojczyzną herbaty są Chiny. Różne rodzaje klasycznych herbat powstają z tej samej rośliny, Camelli sinensis. Indyjska herbata Assam uzyskiwana jest już z liści nieco innego krzewu, choć blisko spokrewnionego z chińską rośliną. Istnieją też herbaty ziołowe, owocowe lub z kory. Kryteria podziału herbat na rodzaje to przede wszystkim kolor suszu i naparu oraz intensywność utlenienia liści. Dzięki poniższemu artykułowi, dowiesz się, jakie są rodzaje herbaty.

Niezwykle popularna herbata czarna

Jest to bez wątpienia najpopularniejsza herbata. Picie jej to codzienny rytuał w wielu krajach całego świata, między innymi w Polsce. Co ciekawe, na Zachodzie nazywana jest herbatą czarną, natomiast w Azji określa się ją mianem czerwonej. Zachodnia nazwa jest związana z kolorem wysuszonych liści, a jej określenie przyjęte w Chinach czy w Japonii pochodzi od barwy naparu. Czarna herbata ma mocny, wyrazisty smak, co jest wynikiem tego, że liście Camelii sinensis są w tym przypadku poddawane procesowi całkowitego utlenienia.

Zielona herbata - najbardziej ceniona za prozdrowotne właściwości

Powstaje z tej samej rośliny, z której produkuje się czarną herbatę, natomiast świeżo zebrane liście nie są poddawana procesowi utleniania lub podlegają mu naprawdę bardzo krótko. Przez to, że liście Camelii sinensis są od razu suszone, zachowują większość cennych substancji. Herbata zielona staje się coraz popularniejsza, między innymi ze względu na to, że pomaga w odchudzaniu - nie jest to jednak jedyna jej zaleta. Herbata ta dodaje energii lub pozwala się wyciszyć (w zależności od tego, jak długo się ją parzy), zwalcza wolne rodniki, chroni przed cukrzycą i dobrze wpływa na wygląd skóry. Ma delikatny smak, choć niektórzy muszą się do niego przyzwyczaić, a także orzeźwiający zapach.

Herbata czerwona (pu-erh)

W tym wypadku liście Camelli sinensis są poddawane procesowi utleniania, po czym podlegają fermentacji i leżakowaniu. Smak pu-erh jest specyficzny, nieco ziemisty. Sam napar jest ciemniejszy niż w przypadku naparu z czarnej herbaty, dlatego Azjaci nazywają ją herbatą czarną. Czerwona herbata przyspiesza spalanie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn.

Mniej znane, ale warte uwagi rodzaje herbaty: Oolong, biała i żółta

Herbata Oolong 

Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że herbata Oolong (nazywana też turkusową lub niebieską) była niezwykle popularna w naszym kraju w czasach PRL-u. Jest ona kompromisem między czarną a zieloną herbatą. Liście chińskiej herbaty, z których ma powstać Oolong, są utleniane w kilkudziesięciu procentach, mogą być też palone. Jej smak w dużej mierze zależy od długości i sposobu jej parzenia i od tego, czy była palona - może być kwiatowy, owocowy lub nieco kojarzący się z drewnem. 

Biała herbata 

Najdelikatniejsza z herbat. Przygotowywana jest z bardzo młodych liści oraz pączków. Jej liście pokryte są zazwyczaj białym meszkiem, stąd jej nazwa. 

Żółta herbata 

Jest poddawana minimalnemu utlenianiu, schnie dłużej od zielonej i białej herbaty, dlatego bardzo różni się od nich smakiem. Najszlachetniejszy i najrzadszy rodzaj herbaty.
Powiązane produkty

Wstaw komentarz

Imię: *
E-mail: * (niewidoczny)
Strona WWW: (URL z http://)
Komentarz: *
Wpisz kod