Kategorie

Najpotrzebniejsze produkty spożywcze - co warto przechowywać w domowej spiżarni?

Autor     kwi 23, 2020     Wszystkie , Porady    0 Komentarzy
Każdy, komu na co dzień przychodzi zajmować się domowymi sprawunkami, bardzo szybko orientuje się, jak...
Biuronimo.pl
Najpotrzebniejsze produkty spożywcze - co warto przechowywać w domowej spiżarni?

Każdy, komu na co dzień przychodzi zajmować się domowymi sprawunkami, bardzo szybko orientuje się, jak istotny element tej działalności stanowi ekonomiczne gospodarowanie zasobami lodówek i spiżarni. Optymalny dobór ich zaopatrywania można porównać z decyzjami małej firmy o tym, w które zasoby najlepiej lokować swoje środki, aby w oparciu o nie przy minimum poniesionych kosztów skutecznie budować własną markę. W przypadku gospodarstw domowych będą o niej stanowić zadowolenie mieszkańców, jak i zapraszanych gości, a rozbieżność gustów może stwarzać w tym przypadku pewne wyzwanie. W odpowiedzi na tę bolączkę proponujemy listę, którą stanowią najpotrzebniejsze produkty spożywcze, znajdujące zastosowanie niezależnie od okazji.

Dwie kategorie produktów

Zanim przystąpimy do wyszczególnienia konkretnego asortymentu warto podzielić nasze artykuły spożywcze na dwie kategorie: produkty zużywane codziennie w dużych ilościach oraz produkty spożywane okazjonalnie. Do pierwszej grupy zaliczymy  wszelkiego rodzaju pieczywa, jak również makarony, ryż, mleko, mleko, jaja, masło, mąkę, cukier, kawę czy herbatę. Druga kategoria to stały bezpieczny zestaw na wypadek gości lub niedzielny rodzinny podwieczorek; nie powinno w nim zabraknąć słodkości, jak ciasteczka czy lody, a jeśli tylko gustujemy w alkoholu, dobrym pomysłem będzie przygotowanie domowej nalewki spirytusowej. 

Oczywiście można stwierdzić, że szczególnie ta druga grupa produktów nie wydaje się być asortymentem codziennej potrzeby. Otóż musimy mieć na względzie, że istotnym walorem układaniu listy najpotrzebniejszych produktów jest ich elastyczne dopasowanie do okazji, czasem i tej, której zawczasu nie przewidzimy. Dlatego też w niniejszym zestawieniu wyszczególniliśmy i te produkty, których zasmakujemy "od święta" ale które stanowią znakomite zabezpieczenie na wypadek niezapowiedzianych gości.

Najpotrzebniejsze produkty spożywcze - krótkie zestawienie:

Grupa I (użytku codziennego)

  • mąka
  • makarony
  • ryż
  • kasze
  • cukier
  • bułka tarta
  • soda
  • śmietana
  • jaja
  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • ser biały (twaróg)
  • masło
  • pieczywo
  • drożdże
  • włoszczyzna

Dobrym uzupełnieniem tego zestawu będą warzywa zamknięte w puszkach jak pomidory, fasolka, groszek czy kukurydza. Nieodłącznym elementem wielu dań są także wszelkiej maści sosy i dressingi; spośród nich warto mieć zawsze na podorędziu najbardziej uniwersalne ketchup, musztardę i majonez. Pominąć też nie wypada kwestii przypraw, które powinniśmy dopasować do profilu preferowanej przez nas kuchni. Przykładowo: tradycyjna kuchnia włoska nie obędzie się bez bazylii i oregano; podobnie smak orientalnych potraw winien być dopieszczony sosem sojowym. W zamrażarce dobrze jest przechowywać porcje któregoś z najpowszechniejszych rodzajów mięs: drobiowego lub wieprzowego. Ponadto w kwestii napojów sprawdzi się zawsze popularna woda gazowana i sok pomarańczowy.

Grupa II (na wyjątkowe okazje):

  • słodycze
  • czekolada
  • mrożone owoce
  • krewetki
  • lody
  • napoje gazowane (Pepsi, Cola)
  • alkohol (wino białe lub czerwone, wódka, nalewki owocowe)

Dobre rady na podsumowanie

Katalog uniwersalnych produktów to zaledwie połowa sukcesu. Niezwykle ważne przy uzupełnianiu domowych zapasów jest kwestia ilości. Oczywiście jej zoptymalizowanie to już kwestia indywidualna dla każdego przypadku; niemniej poczyniony w tym artykule podział na dwie kategorie asortymentu wskazuje pośrednio, że produktów z drugiej grupy powinniśmy kupować proporcjonalnie mniej niż z pierwszej. Zresztą lista niniejsza wskazuje jedynie pewne wskazanie; o jej konkretnym kształcie przesądzą Wasze gusta.